Sağ tarafa yatmanın beyne etkisi

Araştırmaların sonuçlarına göre nefes alıp-vermek aslında tek bir burun deliği ağırlıklı gerçekleşmektedir.

Hangi burun deliğinin kullanılacağı vücudun ihtiyacına bağlı olmak üzere günün belli zaman dilimlerinde değişmektedir.
Her insanda daha yoğun kullandığı eli gibi, daha yoğun kullandığı burun deliği söz konusudur. Buna rağmen ağırlıklı kullandığımız,
Burun deliği, gün içinde ve gecede devamlı değişmektedir. Aynı burun deliğinin sürekliliği yoktur. Yoğunlukta kullanım on beş dakikayla sekiz saat arasındaki bir periyotta değişmektedir. Bu değişmeye tıp dilinde Nazal siklus denir.

Bir burun deliği ağırlıklı olarak kullanıldığında, o kanalı takip burnun boşluğundaki damarlar daralırken ( Dekonjesyon ),
Burun boşluğunun kendisi genişler. Bu anda diğer delikte tam tersine burun boşluğundaki damarlar genişlerken ( Konjesyon )
Burun boşluğu daralır.

Burnun yumuşak dokusu altında bulunan sinir uçları doğal olarak beyinle ilişkilidir ve Nazal siklus, beynin normal çalışmasına ve fonksiyonlarına tesir etmektedir. Eğer sağ burundan nefes alınırsa, ki bu diğer burnun deliği tıkanarak da uygulanabilir, sol beyin de elektrik aktivesi artar ve bu beyinden Elektro ensefalogram ( EEG ) ile izlenebilir. Tersine eğer sol burundan nefes alınırsa, sağ beyinde elektrik aktivesi artar.

Beyin sağ ve sol olmak üzere iki loptan oluşmuştur. Kişinin iradesi dışında çalışan iç organ faaliyetlerini düzenleyen otonomsinir sisteminin de iki kolu vardır; Sempatik sinir sistemi ve Parasempatik sinir sistemi.
Sağ burundan nefes alırken farkında olmadan sempatik sinir sistemine, sol burundan nefes alırken de parasempatik sinir sistemine etki ederek çalışmalarına yön vermiş ve tesir vermiş oluruz.

Sağ tarafa yatmak

Bilimsel araştırmalara göre, bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisi tıkanırken diğerinin açıldığını ve solumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Sağ tarafa yatılması durumunda sağ burun deliği tıkanmakta sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile,
Sağ beyin yarım küresinin aktivesi artar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılması parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini arttırmasına kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.
Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur uykuya dalmamız daha kolaylaşır bu da istirahatimizin daha iyi olmasına imkan tanır.

Sol tarafa yatılırsa sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burundan nefes alınması sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar; Bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalp atışlarındaki hızlanma ile kalp daha çok yorulur. Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır. Çünkü kalp atım hızını tansiyonun heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir. Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranacaktır.

Sosyal Ağda Paylaş

Bir cevap yazın